Milý Johne - Nicholas Sparks

Autor: Nicholas Sparks
Originál: Dear John, 2007, Sonny Connect
V ČR: 2010, Ikar, Hana Krejčí
Počet stran: 268

Anotace:  John Tyree se stane vojákem, aniž by věděl, co všechno to obnáší. O týdenní dovolence se osudově zamiluje do Savannah, křehké a laskavé dívky. Jejich lásku ale podrobí tvrdé zkoušce 11. září, protože John musí do války. Dokáže láska překonat stesk a odloučení, ale i hlubší rozpory mezi milenci?

Jednou z hlavních postav je John Tyree, který si se svým otcem neužil tolik, jako ostatní vrstevníci. Otec je nemluva, který se zajímá a sbírá mince a je ochoten dát klidně všechny (nebo většinu) peněz na to, aby jich získal co nejvíce. Občas sice k synovi prohodí nějakou otázku, ale je spíše zdvořilostní.
John se po střední škole, kterou ne příliš slavně díky malé motivaci a nedostatečné podpoře dokončil, rozmýšlí, co dál, a popravdě se mu do nějakého přemýšlení vůbec nechce.
Nakonec se po několika dnech, možná měsících nic nedělání rozhodne, že se stane vojákem. S otcem o má doma pořád stejně, a tak jak se rozmyslel, tak také udělal.
John v armádě úplně přehodnotí svůj dosavadní pohled na svět a hlavně už není protivným sucharem, který má vztek na svého otce, neumí si přiznat chybu a jen sedí u televize a tloustne, nýbrž sympatickým mladým mužem s hezky vypracovanou postavou.
Na dovolenku odjíždí domů, do města, kde prožil celý svůj život a na pláži potkává mladou, též velmi sympatickou Savannah, které spadne do vody kabelka a John kabelku vytáhne a vrátí ji zpět majitelce. Od té doby se z Johna a Savannah stávají přátelé a jejich přátelství postupně přerůstá v lásku. Pak přijde osudový den - 11. září a nabízí se zde otázka - vydrží jejich láska i přes neshody, které měli těsně před Johnovým odjezdem?

Nicholas Sparks je jedním z neúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti, jeho knihy se pravidelně umisťují na prvních místech žebříčků bestsellerů.
Jsou překládány do více než třiceti pěti jazyků po celém světě a podle několika z nich byly natočeny i celovečerní filmy.
 Kromě dnes již legendárního Zápisníku jedné lásky v nakladatelství Euromedia - Ikar vyšly romány Útěk do samoty, Svatba, Noci v Rodanthe, Talisman, Poslední píseň, To nejlepší z nás (Co s láskou), Bezpečný přístav, Nejdelší jízda nebo Vzkaz v láhvi.
Nicholas Sparks žije se svou rodinou v Severní Karolíně, do níž také zasazuje děj většiny svých příběhů.

Tato kniha se  pro mě stala nezapomenutelným zážitkem. Tohle byla třetí kniha, kterou jsem od autora četla a popravdě líbila se mi zatím nejvíc. To, s jakou romantikou dokázal napsat dopisy, které Savannah Johnovi posílala, bylo prostě něco neskutečného.
Filmové zpracování jsem zatím neviděla, ale určitě se něj ráda podívám, abych měla srovnání. Uvažuju o tom, že bych udělala nový štítek s názvem "Film podle knihy" nebo něco takového, aby jste měli srovnání a věděli, jak se mi filmové zpracování líbilo a co na něj říkám.
  Konec knihy byl hrozně smutný a myslím, že takový konec si John nezasloužil. Po dlouhé době mě kniha zase rozbrečela, což se mi nestalo od doby, kdy jsem četla Alianci.
Tato kniha rozhodně není dobrá, pokud jste sami doma a je vám smutno tak, jako se to stalo mě, protože vás děj ještě více rozesmutní a roztrhá vaše srdce na malinkaté kousíčky.
Pokud jde o Johnova otce, tak mi nepřipadal zase až tak hrozný, prostě měl jen zdravotní problémy, které mu možná trochu zasahovali do psychiky.
Tohle byla rozhodně jedna z nejsmutnějších knih od Sparse, přirovnala bych ji ke knize "To nejlepší z nás", kterou také můžete znát pod názvem "Co s láskou."

                                              Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Hana - Alena Mornštajnová