Zapomenutá legie - Ben Kane

Autor: Ben Kane
Originál: The Forgotten Legion, 2011, Arrow Books
V ČR:Vyšehrad, 2014, Praha
Série: Kroniky zapomenuté legie (1. díl ze 3)
Počet stran: 424

Anotace: Tři muži
Tarquinius, etruský válečník a věštec. Gal Brennus, jeden z nejobávanějších gladiátorů Říma. Otrok Romulus, prodaný do gladiátorské školy, který sní o tom, že se pomstí za sebe a svoji sestru Fabiolu.
                  Jedna žena
Fabiola, prodaná ve třinácti letech do nevěstince, kterou miluje druhý nejmocnější muž republiky. Spaluje ji nenávist k nezámému otci, který znásilnil její matku.
               Otroci Říma
Jejich cesty se střetnou a prolnou v Římě zmítaném politickou korupcí a násilím. Se slavnou řískou armádou se dostanou až na samotný okraj neznámého světa, aby tam naplnili svůj osud.

Romulus už od malička byl otrokem jednoho ne příliš proslulého obchodníka Gemeluse, který má dluhy, kam se jen podívá. Jednoho dne, když Gemelus odejde, Romulus začne cvičit šerm s jedním otrokem, který se stal jeho dlouholetým přítelem., což dělali vždy, když pán nebyl doma.
Zlý a panovačný Gemelus se o jejich tréninku nějakým způsobem dozví, toho hned využije tak, že Romula prodá do gladiátorské školy, jeho přítele nechá zabít a Fabiolu, Romulovu sestru prodá do jednoho římského nevěstince.
Romulus i Fabiola si musí na svůj nový "domov" zvyknout a každý se s tím vyrovnává po svém. Jednoho dne se chlapec seznámí s Brennusem, který je v gladiátorských soubojích nejlepší. Od jejich seznámení uplyne velká doba a Romulus se pod Galovým vedením každým dnem zlepšuje. Romulus se pomalu, ale jistě vyrovnává se ztrátou nejlepšího přítele,který mu byl po dlouhá léta oporou v nelehkých situacích, a jehož smrt si nepřestává vyčítat, dále se také musí vyrovnat s odĺoučením od sestry i matky.
Jednoho dne se  Brennus a Romulus seznámí s Tarquiniusem, který umí věštit a mimo jiné je i etruským válečníkem. Spolu se stovkami otroků jsou nuceni bojovat po boku Crassovi armády... Jak celá tahle kniha dopadne? Jak bude děj pokračovat? To si můžete přečíst v této úžasné, ale opravdu úžasné triologii popisující  dějiny starověkého Říma.

Anglický spisovatel Ben Kane se narodil v roce 1970 v Nairobi, kde jeho otec pracoval jako veterinář. V sedmi letech se vráti s rodiči do Irska, odkud pocházeli. Po dokončení střední školy uvažoval o studiu historie, ale nechtěl se stát učitelem. Nakonec vystudoval veterinární medicínu na University College Dublin, ale neklidná povaha a touha cestovat ho přivedli na Hedvábnou stezku a do Turkmeniránu, což vzbudilo jeho zájem o žímské tažení do Parthie v r. 53 před Kristem. Poté se vypravil na téměř 3 roky trvající cestu kolem světa, při níž navštívil celkem 60 zemí a 7 kontinentů. Po práci se zase vrátil do "běžného života" k veterinářství. S manželkou a dvěma dětmi žije v North Somersetu.

Krásně napsané, svižný děj, který se čte jedním dechem, napětí, láska, boj o život a nic neutuchající touha po svobodě a pomstě, historická fakta a slovníček na vysvětlenou některých nejasností.
                                                Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Gabrielovo Inferno - Sylvain Reynard