Jsou světla, která nevidíme - Anthony Doerr

Autor: Anthony Doerr
Originál: All the Light We Cannot See, Scribner, New York, 2014
V ČR: Jakub Kalina, Moba, Brno, 2015
Počet stran: 536

Anotace:  Marie-Laure prožívá s milujícím otcem spokojené dětství v Paříži. Život ji však postaví před první těžkou zkoušku, když v raném věku oslepne. Tehdy ještě netuší, že má před sebou další, mnohem obtížnější zkoušky. Němci obsazují Paříž a Marie s otcem jsou nuceni uprchnout, musejí opustit své dosavadní jistoty a vydat se za nejasnou vidinou bezpečného útočiště. Je ale možné najít takové místo v rozbouřené Evropě? Zvláště když s sebou Mariin otec nese nebezpečné tajemství?
V německé hornické kolonii vyrůstá sirotek Werner, toužící po jiném osudu, než jaký mu byl předurčen. Chce přijít na kloub všem záhadám, které jej obklopují, fascinuje jej věda, technika. Jeho přirozený talent a samozřejmost, s níž je schopen opravit každé rádio, nezůstanou nepovšimnuty. Zajistí mu místo na elitní vojenské akademii pro Hitlerjugend – stane se z něj specialista na odhalování odbojových aktivit. Werner, který si je stále více vědom nelidských důsledků své inteligence, se nakonec při pátrání po odbojářích dostává i do Saint-Malo.
Blíží se chvíle osudového setkání...

V této knize vystupují dvě hlavní postavy - holka jménem Marie-Laure a kluk jménem Werner. Ani jeden to nemá právě jednoduché. Asi nejtěžší to má ale mladičká dívka Marie-laure, která jednoho dne náhle oslepla a tím se jí, i jejímu otci od základů změnil život. O její narozeniny jí její otec připraví překvapení v podobě knihy napsané v Brailově písmu,
Werner žije se sestrou v sirotčinci v německé hornické kolonii. naproti tomu Marie žije s otcem Paříži, ze které se po jejím obsazení jsou nuceni odstěhovat a Marie-Laure se tak poprvé v životě setkává se strýcem, o kterém všichni tvrdí že je díky traumatům, která v minulosti prožil, trošku podivín. většinu času totiž tráví ve svém pokoji, ze kterého nevyšel už řadu dní.
Po příjezdu Marie-Laury se proto zdá, jako by jeho byt znovu ožil.
 Werner se mezi tím díky jeho inteligenci a nadání dostane do vojenské akademie, kde se seznamuje s kamarádem Frederickem, který se touží stát ornitologem.
  Nakonec při pátrání po odbojářích přijíždí do Saint-Malo, kde se setká s Marií-Laurou. Za jakých okolností se setkají? A jak to nakonec dopadne?

"Bombardujeme Paříž," řekla nahlas.
Werner se tak polekal, že jí málem zacpal pusu dlaní.
Jutta vzdorovitě vzhlédla. "To poslouchám, Wernere. Naše letadla bombardujou Paříž."
                                                                                          (Ponožky, str.81)
Lidé se začali postrkovat. Davem se šířila hysterie.
"Jak to vypadá, papa?
"Co, Marie?"
  "Nádraží. Noc."
                     (Úprk, str.85)

Hodnocení: Musím se přiznat, že ze začátku  mě příběh Marie-Laure až tak moc neoslovil, ale jsem strašně ráda, že jsem knihu neodložila. Příběh Wernera mě naopak bavil už od samého začátku, ale také o to více mě pak později Werner svým jednáním a vystupováním štval a vytáčel. Nakonec jsem se začetla i do příběhu Marie , která celou situaci měla ztíženou tím, že byla slepá. Bylo mi jí upřímně líto. Bylo mi líto jejího táty, sestry Wernera a nakonec i Wernera samotného. Plakala jsem. podle mého názoru ať už byl jakýkoli, takový krutý osud si nezasloužil. Přece jenom, nebyl to jenom "hajzlík", ale měl i srdce a ukázal to v případě Marie-Laury,
Tato kniha získala řadu ocenění, a proto jsem byla zvědavá, jak se mi bude líbit. A nezklamala. Svým příběhem a silou všech okamžiků, které se v knize vyskytovaly, si získala své čestné místo v knihovničce. Absolutní spokojenost. Ještě o  trochu předčila autorovu Zeď vzpomínek.


Jeden z nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti se narodil (*1973) a vyrostl v Clevelandu v Ohiu. Po studiích historie začal publikovat v časopisech. krátce žil a pracoval v Africe a na Novém Zélandu. Je autorem 2 knih povídek The Shell Collector (Sběratel mušlí) a Memory Wall (Zeď vzpomínek), pamětí Four Seasons in Rome a románů About Grace a All The Light We Cannot See (Jsou světla, která nevidíme). Poslední jmenovaná kniha, na níž pracoval mimo jiné deset let a za kterou získal Pullitzerovu cenu za rok 2015, se stala v řadě zemí bestsellerem a řebříčku THE NEZ YORK TIMES se udržela více než rok. Řadu cen získal autor také za své povídky, které jsou mnohými kritiky pro své stylistické mistrovství a jedinečné umění zkratky považované za vrchol autorovi tvorby. Již v roce 2007 ho literární magazín Granta zařadil mezi 21 nejúspěšnějších amerických spisovatelů.
                                             Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Hana - Alena Mornštajnová