Sto jmen - Cecelia Ahernová

Autorka: Cecelia Ahernová
Originál: One Hundred Names, Harper CollinsPublishers, Londýn, 2011
V ČR: Ludmila Havlíková a Tomáš Havlík, BB art, Praha 3, 2013
Počet stran: 320

Sto jmen, sto lidí, sto osudů...
Novinářka Kitty Loganová se ujímá tajuplného dědictví - jediného listu papíru se seznamem stovky lidí, který je klíček k nevšednímu příběhu.

Novinářka Kitty Loganová přišla o práci v televizi po odvysílání reportáže, v níž na základě křivého svědectví obvinila bezúhonného učitele, že zneužil studentku a přivedl ji do jiného stavu. Nemůže si být jistá ani svým hlavním zaměstnáním redakci časopisu Etcetera, který donedávna řídila její přítelkyně a rádkyně Constance, ale právě v době Kittyina skandálu podlehla rakovině. Nešťastná mladá žena, od níž se  po aféře   odstěhoval přítel a rozkmotřil se s ní i dlouholetý kamarád, se teď upíná k jedinému cíli. Chce splnit poslední přání své zemřelé zaměstnavatelky a napsat v jejím zastoupení příběh , který si Constance vysnila, ale nikdy ho nevtělila na papír. Je to však úkol těžší, než se zdá, protože dědictví zemřelé šéfredaktorky  - obálka s předpoklady pro napsání zamýšlené reportáže - obsahuje jediný list papíru se stovkou neznámých jmen. Kitty musí zjistit, o jaké lidi jde a jaké tajemství je spojuje. A zároveň s tím, jak pátrá po jejich totožnosti a osudech, poznává i sama sebe.

 Posadila se vedle něj na vysokou židličku. Na stěně nad pultíkem visela tabule s výčtem místních specialit, nad nímž bylo velkými písmeny napsáno: "Každý stůl by mohl vyprávět svůj příběh". Doufala, že Archie jí ten svůj vypoví.  

  Hlavní hrdinka, jak už bylo zde několikrát řečeno, je  Kitty (pravým jménem Katherine) Loganová, mladá novinářka, která byla kdysi nadějná, ale život jí převrátila naruby jedna reportáž odvysílaná  v pořadu Třicet minut. Katherine ji v té době moderovala. Přišla o práci, kterou tolik milovala.
Novinářskou chybou také trpí onen obviněný učitel,  který také přišel o práci. Jenže na rozdíl od Kitty má podporu přátel, podporu manželky a rodiny... Kitty se zdá, že se na ni vykašlal celý svět. Smrt Constance, přítelkyně, kterou milovala nade všechno na světě ji hluboce zasáhla. a není jediná, kdo Constanciným odchodem trpí. Trpí také její manžel Bob.
  Kitty se po smrti Constance zdá, že už nic nemůže být horší. Noviny změnily šéfa - novým šéfem se stal Pete, jehož představy, jak se zdá, se od těch Constanciných zásadně liší. Navíc ji opustil přítel, se kterým čtyři měsíce bydlela.
  Kitty zdědí jediný list papíru se seznamem stovky jmen. Zpočátku vůbec neví, co má se seznamem udělat, protože jí její přítelkyně už nestihla povědět, co má přesně udělat a zemřela. Zakrátko jí dojde, že by si přála, aby sepsala článek. Constance milovala příběhy a osudy lidí. Čím spletitější a náročnější osud, tím více se jí líbil a zajímal ji.
  A tak jediné, co Kitty drží nad vodou je práce a pátrání po osobách ze seznamu. A Steve, který se s ní sice pohádal, zdaleka si nejsou lhostejní...

  Cecelia Ahernová se narodila roku 1981 a žije v irském Dublinu. Vystudovala obor žurnalistika a mediální komunikace. V jednadvaceti letech vydala svůj první román PS: Miluju tě, který začala psát už ve svých čtrnácti letech. Okamžitě po uveřejnění se stal mezinárodním bestsellerem a získal mnoho ocenění. Podle tohoto románu byl natočený stejnojmenný úspěšný film.
  Obrovský mezinárodní úspěch zaznamenala i její druhá kniha Kde končí duha a její další romány: Kdybys mě teď viděla, Cesta ze ztracena, Díky za vzpomínky, Dárek, Vzpomínky na zítřek, Dívka za zrcadlem a Až se tě život zeptá...
  Cecelia Ahermová, dcera bývalého irského premiéra, napsala také řadu povídek a jejich výtěžek věnovala na charitu. Poslední dobou se začíná prosazovat jako televizní producentka.

Cecilia do svého příběhu vsadila neskutečně duchem silnou osobu Katherine Loganovou, která se musí vyrovnat se ztrátou několika blízkých osob. Ať  už po té fyzické stránce nebo po té psychické.
  Z celého seznamu jmen, ze všech příběhů, které byly v knize zmíněny mi nejzajímavější přišel právě příběh Archieho. Nechci tady jeho příběh líčit, ale fakt mi přišel nejzajímavější, i když myslím, že je hloupost přestat někomu věřit jen proto, že zklamal naše očekávání nebo z nějakého důvodu nesplnil naše prosby. Kdyby nepřestával věřit, myslím, že tak nemusel dopadnout...
  Celá kniha byla nesmírně zajímavá, ale přesto si myslím, že mohla mít v sobě ještě o něco víc. Autorka má podle mého názoru velký potenciál pro to, aby její knihy byly stále lepší. Její styl psaní je čtivý, ale něco mi v něm chybělo. Asi nyní nedokážu prozradit, co přesně to bylo, ale něco tam opravdu chybělo. Možná jsem čekala více chvilek, které by Kitty a Steve mohli strávit spolu. Jo, tím to bude. Podle mého názoru by se k sobě perfektně hodili. A také by tam mohlo být více o životě Colina Maguira, chudáka nevinného učitele, který nic neprovedl, vztah se studentkou neměl a měl kvůli pořadu Třicet minut zkaženou část svého života. Jinak se mi kniha líbila.

                                             Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky

                         

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Hana - Alena Mornštajnová