Akademie nočních můr - Dean Lorey

Autor: Dean Lorey
Originál: Nightmare Academy, HarperCollins Children´s Books, New York, 2007
V ČR: Petra Klůfová, SUN, Praha, 2008
Ilustrace, úprava obálky: Věra Tataro
Počet stran: 239

Anotace:               CHCE SE TI SPÁT?
                     CHCE SE TI OPRAVDU SPÁT?
               PAK MÁŠ TEDY VELKOU ODVAHU!
V podstatě hned okamžikem jeho narození se ukázalo, že spánek a Charlie Benjamin spolu představují výbušnou kombinaci. První veřejná  katastrofa se odehrála během odpoledního spánku ve školce Otevřená náruč. Charliemu byly tři roky.
I když si nedokázal přesně vybavit, o čem konkrétně se mu zdálo během odpočinku, kdy ostatní děti spaly na matracích v zšedlé učebně, živě se rozpomínal na nelidské vytí a skřeky, jež ho vytrhly ze spánku. Teprve když tam zpanikařeně vtrhly školkové učitelky, aby zjistily zdroj těch příšerných zvuků, malý Charlie se probudil a zjistil, že třída kolem něho je zdevastovaná.

Lehátko je ještě ani neminulo, když Charliemu svitlo, že muž nemá barvu mramoru, ale celý je z mramoru.
                                                                            (Kapitola čtvrtá: Cesta do Temnozemě, str. 53)

  Hlavním hrdinou je zdánlivě obyčejný kluk jménem Charlie Benjamin. Vše, po čem tento poměrně malý chlapec touží, je žít jako jeho běžní vrstevníci. Kvůli tomu, co se mu ve třech letech, kdy ještě chodil do školky stalo, nemůže chodit do normální školy, ale jeho vzdělání si vzala na starosti jeho rodina. Od té nehody ve školce, se ani nesmí stýkat s ostatními dětmi.
  Kromě občasných tragédií, které se stávají, když Charlie usne, vede docela běžný život. Má milující rodinu, jejich podporu a pochopení.
  Přesto Charlie Benjamin touží potom, co většině jeho současných vrstevníků stává samozřejmostí - chce totiž navštívit kamarády z nedaleko sousedství, aby s nimi podnikl párty s přespáním. Jeho maminka, ale ani tatínek z toho nejsou právě nadšení. Přesto tam svého syna po chvíli naléhání nakonec pustí.
  Ani rodiče, ale ani Charlie sám však netuší, že se blíží další katastrofa... Jak se brzy ukáže to, co se tomuto chlapci zdá, není pouhým snem, halucinacemi, ani ničí pouhou představou. Je to skutečný svět. Svět, který naštěstí zná pouze Charlie a hrstka jeho známých...
  Vůbec nejhorší je, že hoch už nemusí spát na to, aby se přihodilo něco strašlivého. Po zkušenosti, která ho potkala u sousedů na párty, ho maminka s tatínkem už vůbec nechtějí nikam pouštět. Ale jak se zdá, budou muset... Nestvůry se totiž objevují stále častěji - a jsou ještě nebezpečnější, než kdy dřív. Jsou pevně rozhodnuty, ale také připraveni zabíjet!
  Přesto, že se Charlieho sen s tím, že by chtěl chodit mezi ostatní děti do školy zdá nemožný a nesplnitelný, nakonec se přece jen splní... Nejedná se však o obyčejnou školu, do které chodíme my, ale o školu, kde se učí děti jako je Charlie Benjamin. Nejdříve však musí předstoupit před radu, která rozhodne, zda-li ho na škole vůbec mohou přijmout - a něco takového bude pro chlapce hodně složitý, ba dokonce nemožný úkol.
  A jestli zdá, že Charlie má složitý život, věřte mi, že je ve skutečnosti ještě složitější, než si vůbec dokážete představit...  

  "Našel jste Stín?" ujišťovala se Ředitel. 
  Charlie přikývl. 
  "A spolkl jste ho?"
  Další přikývnutí. "Byl studený."
                                                                                             (Kapitola třináctá: Stín to ví, str. 165)

  Předem musím říct, že knihy tohoto typu nečtu. Ne, že bych nečetla fantasy, to ne. Ale kromě První stříbrné knihy snů, kterou jsem četla zhruba tři roky předtím, než jsem založila tento blog, jsem nic na téma snů a nočních můr nečetla. Trošku mě mrzí, že v knize není nic o autorovi. 
  Každopádně - Dean Lorey vytvořil naprosto originální svět, který trošku podobný Harrymu Potterovi a již řečené Stříbrně knize snů. Přesto však je tahle kniha úplně jiná.
  Tím chci říct, že se odehrává v úplně jiné části fantazie s úplně jinými a rozhodně originálně pojmenovanými postavami. Dobře - postava jménem Stín není tak úplně originální - byla totiž ve filmu "Inkoustové srdce." Nachází se tady postava vystupující pod názvem Stříbrojazyčák, Proslulý či Barrakas Běsný.  
  Styl psaní je čtivý, svižný a celkově příjemný. Skvěle se hodí pro mladší čtenáře. Například okolo 11 let. Některé okamžiky by podle mého mohly být promyšlenější a lépe propracované. 
  Myslím, že se skvěle hodí pro fanoušky Harryho Pottera či Persyho Jacksona. Určitě je však skvělou volbou pro všechny milovníky fantasy. 
  Do knihy jsem se začetla hned. Byla pro mě skvělou oddechovkou a vůbec jsem se při ní nebála. Přišla mi, jako pohádka. Možná je to tím, že už jsem trošku starší. 

                                                         Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky  Výsledek obrázku pro hvězdičky
Na další díl se těším, ale asi na něj dojde až za trošku delší dobu. 
A na závěr je ještě nutné podotknout - POZOR NA SNY A VŮNI SKOŘICE!


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Hana - Alena Mornštajnová