Cizinka - Diana Gabaldon



Autorka: Diana Gabaldon
Originál: Outlander, 1991
Série: Outlander
V ČR: Marie Fulková, Dobrovský, Knihy Omega, Praha 4, 2016
Počet stran: 707 (příběh) + několik stránek se seznamem knih Omega

Anotace: Píše se rok 1945 a Claire Randallová, bývalá armádní zdravotní sestra, se právě vrátila z války, aby se znovu setkala se svým manželem a vydala se na druhé líbánky. Při prohlídce jedné ze starověkých kamenných ruin, které jsou rozesety po celých britských ostrovech, se však dotkne jednoho z menhirů. Náhle je z ní Sassenach – cizinka – ve Skotsku zmítaném válkou a nájezdy klanů v pohraničí, to vše léta Páně… 1743. Claire je katapultována zpět v čase silami, kterým nerozumí. Ocitá se uprostřed intrik zemanů a špehů. Někteří z nich možná usilují o její život a jiní o její srdce. Právě zde se totiž setká s Jamesem Fraserem, galantním skotským bojovníkem, který ji zahrne láskou tak bezbřehou, že se Claire bude muset rozhodnout mezi věrností a touhou ; mezi dvěma naprosto odlišnými muži ; mezi dvěma životy, které nelze vzájemně skloubit.


Jsi krev mé krve a kost mé kosti.
Dám ti své tělo, ať se ho tvé zhostí.
Dám ti svou duši, než nás smrt života sprostí.
(Koná se svatba, str.225)

  Na začátku příběhu máme možnost sledovat osud mladé zdravotní sestry Claire Randallové, která miluje svého manžela Franka, a která je také ráda, že válka už skončila a ona přežila. Její osud začíná v Inverness v roce 1945, tedy po druhé světové válce. Vydává se tak prožít s milovaným mužem své už druhé líbánky. Její manžel se mimo jiné snaží zjistit, jaký je jeho původ a historie. Společně se vydávají na kopec, na kterém se nachází zvláštní kamenný kruh podobný Stonehenge.  
  Tam pozorují rituál druidek, a už tehdy začne Claiřin žaludek svírat podivný pocit, který ji říká, že by tam neměla být. Přesto tam i se svým manželem zůstává a fascinovaně se dívá.
  Po rituálu se všichni rozejdou, ale Claire si za pár hodin vzpomene, že na v blízkosti kruhu viděla zvláštní bylinku, kterou by chtěla blíže prozkoumat a zjistit, zdali by se nedala nějak využít v léčení. Nabídne tedy Frankovi - svému muži, aby ji doprovodil. Ten však tvrdí, že má moc práce. A tak se milá Claire sama vydává na kopec, k témuž kamennému kruhu, u kterého v minulosti viděla druidky.
To však ještě netuší, že zdánlivě nevinná procházka, kterou opravdu původně podnikla proto, aby mohla získat bylinu, navždy změní její život... A to úplně zcela!

  Otevřela jsem oči a spatřila, jak na mě nepřítomně zírá.
  "Jamie, drž se zpátky," prosila jsem ho. "Drž své lidi zpátky... Jamie, jestli..."  Hlas se mi zlomil. Chtěla jsem říci: "Jamie, jestli mě miluješ", ale nemohla jsem. Ztrácela jsem ho navždy, a pokud jsem o svém hlubokém citu nemluvila předtím, nemohu to udělat ani teď.
(Čarodějnice si nezaslouží žít, str. 470)

  Claire však náhle zpozorní, protože uslyší záhadné hlasy a zvuky. Po chvilce zaváhaní však hlavní hrdinka zjišťuje, že zvuky, až se to zdá neuvěřitelné, vycházejí právě z těch kamenů. Kamenů, v jejíchž středu se právě nachází. Hluk sílí. A čím více sílí, tím více se milá Claire přibližuje k jednomu z kamenů, kterého se nakonec dotkne a upadne.
  Když se za nějaký čas probere, zapomene, proč původně vlastně přišla a chce jít k vozu, kterým přijela. Ten však není k nalezení. To jí přijde trochu divné.
  V úplném šoku však bude, když se zanedlouho setká s mužem, který je navlas podobný Frankovi, ale má na sobě červenou uniformu a zbraň. A všude kolem ní jsou slyšet výstřely z pušek mužů, kterým velí. A používané jsou ostré náboje! - To jí nejde na rozum. Zpočátku si totiž myslela, že se naskytla při natáčení nějakého historického filmu.
  Zanedlouho zjišťuje, ke svému nesmírnému zděšení, že ten, který vypadá jako Frank není on, ale jeho předek Jack Randall, kapitán Rudokabátníků.
 Na toto zjištění však přichází až teprve poté, co ji před hrůznými skutky kapitána Jacka zachrání jeden podivný, přesto velmi hbitý mladík v kiltu, který ji zavede do relativního bezpečí. Claire se nemá čas ani pořádně vzpamatovat a už musí uplatňovat své léčitelské schopnosti, aby tak pomohla mladému, sympatickému, nebojácnému a ještě k tomu velmi atraktivnímu Jamesovi Fraserovi. Ona postupně přichází na to, že už není ve své době, ale zhruba o dvě stě let zpátky. Je rozhodnutá vrátit se k Frankovi, do své doby,  ale ví, že musí nejprve přežít. A není to vůbec tak jednoduché, jak se zdá...
Navíc si s postupem času začíná na tvrzi Leoch zvykat a také si začíná uvědomovat svou lásku k mladému Jamiemu Fraserovi, který jí byl už od začátku velmi sympatický...

"Modlil jsem se celou dobu nahoře na kopci," řekl tiše. "Ne abys zůstala, nemyslel jsem, že by se to mohlo stát. Modlil jsem se, abych byl dost silný a dokázal tě poslat zpátky." Potřásl hlavou a stále zasněně hleděl do dálky.
  "Říkal jsem, Pane, nikdy předtím jsem neměl odvahu, tak ať ji mám teď. Dej, ať jsem statečný a neklesnu na kolena a nebudu prosit, aby zůstala." Otočil se a usmál se na mě.
(Čarodějnice si nezaslouží žít, str. 474)

Diana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Po studiích pracovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software Quaterly.
S literaturou začala a rozhodla se pro historickou tématikou okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí oblíbené série.

Když překročíte pomyslnou hranici vašich fyzických možností, necítíte ani strach, ani bolest. Život se stává velmi jednoduchým a vy děláte to, co musíte dělat, nebo zemřete.
(Wentworthská věznice, str. 608)

Ani se nedivím, že se tato kniha a vůbec tato série stala tak oblíbenou. Já sama jsem tuto knihu četla již od jejího vydání v roce 2016 třikrát. Pokaždé mě dokázala upoutat a překvapit.
Naneštěstí nemám vydání z nakladatelství Plejáda. Toho však lituji pouze proto, že si okamžitě nemohu přečíst i další díly. Tento týden si naštěstí už konečně budu objednávat Vážku v jantaru, a tak se v příběhu dostanu zase o kousek dál. Jsem moc ráda, že je Knihy Omega znovu vydávají! Všechny její knihy si to jistě zaslouží!!! 
Výhodou je také to, že jsem další díly našla v e-knize. E-knihy mě sice tolik nelákají, ale v tomhle případě určitě neodolám a pak si je postupně dokoupím, abych je měla i ve fyzické podobě.
Další věc, která se mi líbí, je motto na zadní straně, která knihu bezvadně vystihuje a je pravdivé:

"LÁSKA JE MOCNĚJŠÍ NEŽ ČAS."

Podle mého názoru, je tahle věta více než pravdivá. Je hluboká a nadčasová. Platí v každé době. V minulé, současné a troufám si tvrdit, že i v budoucí.
Autorka píše nesmírně čtivě. Umí skvěle popsat postavy, aktuální prostředí a svěle si poradí i s velkou dávkou rozmanitých citů. Dále pak zasazení klanů a popis Mackenziů...
Objevuje se zde láska, nenávist, intriky, zvrhlost některých postav (zvláště Jacka Randalla - zvaného Black Jack), radost, bolest, strach, smutek, napětí, odvaha a obětavost...

  Byla to uklidňující myšlenka, že události, které se dějí v okamžiku se stávají ve světle věčnosti bezvýznamné.  Pochopila jsem, jak je možné se zastavit a spočinout v rozjímání o nekonečném bytí.
(Opatství, str. 655)

  Nejvíce jsem si oblíbila postavu Jamese (Jamieho) Frasera, protože ačkoli na své odvaze netrval, odvážný byl dle mého názoru dost. Líbilo se mi, jak se uměl zastat a stavěl se za druhé v zájmu pravdy, i když sám v mnohém potřeboval podpořit. Nebo jak byl na svém území, kde je pánem - na Lallybrochu nucen vybírat pachtovné, ale nakonec žádné nevybral, protože viděl, že pachtýři měli těžký rok. To svědčí o tom, že to je nesmírně charakterní muž. A navíc - jak za knihu mnohokrát dokázal - je i obětavý.
  Co se týče Claire, také jsem ji svým způsobem obdivovala. Zvláště ke konci, kdy se opravdu snažila, aby zachránila život muži, kterého miluje. Rozhodně prokázala, že ani ona není žádné párátko.
  Pokud jde o to, co si myslím o kapitánu Jacku Randallovi, tak je to toto: Podle mého názoru (a věřím, že zdaleka nejsem jediná), jedná se o sadistické monstrum. To, co udělal Claire, ale především Jamiemu je prostě něco odporného a rozhodně bych se s ním nechtěla nikdy setkat. Nic víc, abych neprozrazovala spoilery se k jeho postavě asi napsat nedá.
A nejzáhadnější postavou pro mě ůstává Geillis Duncanová, která mě i po třetím čtení podobně jako Jack nepřestávala překvapovat.

Myslela jsem na svou rodinu a na všechno, co jsem věděla o lásce jako dítě. Byl to muž, který se mnou nikdy o lásce nemluvil, nepotřeboval, protože jsem věděla, že mě miluje. Stejně jako jsem věděla, že žiji. Tam, kde existuje skutečná láska nejsou slova nutná. To je vše. A je to věčné. A stačí to.
(Opatství, str. 656)

  Abych tuto recenzi mohla v klidu, míru a pohodě uzavřít, musím říct přece jen pár slov o tom, co na této sérii vadí ostatním a jak to vidím já. Inu - je to celkem prosté: Jedná se o to, že knihy z nakladatelství Plejáda v sobě mají oslovení Sassenach, což je výraz, který Jamie často používá k oslovování Claire. V tomhle vydání je však použit výraz "Saxonko". Podle mého názoru je tato malá drobnůstka naprosto jedno. Zvykla jsem si na obojí, a tak mi tato drobná "chybička" ani v nejmenším nevadí. Společně s Měděným jezdcem, jehož autorkou je Paullina Simonsová, se tato série řadí k mým oblíbeným a popravdě se vůbec nemohu rozhodnout, která je lepší. Pro mě jsou prostě nastejno. Každá má své osobní kouzlo. Podle knih postupně vzniká také velmi povedený seriál, pro mou osobu jsou však knihy lepší. I když jsou poněkud obsáhlejší... :)

A jestli jsem připravená na další díly? Jak říká Jamie Fraser:

"JE SUIS PREST."


Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Hana - Alena Mornštajnová