Vážka v jantaru - Diana Gabaldon


Autorka: Diana Gabaldon
Originál: Dragonfly in Amber
V ČR: Anna Polanská, Knihy Dobrovský/Omega, 2016
Počet stran: 960

  Miloval mě něžně a pomalu, čas od času se zastavil, a když jsem ho beze slov popohnala, ještě mě vášnivě políbil. Zlehka jsem mu hladila záda, opatrně, abych nezatlačila na čerstvé, hojící se jizvy.
                                            (Vlny se vzdouvají, str.103 -104)

Anotace: Bývalá zdravotní sestra a v současnosti úspěšná primářka Claire Randallová se s dospělou dcerou Briannou vrací do zamlžených kopců Skotské vysočiny. Vypráví jí neuvěřitelný příběh, v němž ožívá starodávná legenda druidů. Brianna se dozvídá o tajemném kruhu z kamenů, o lásce, jež překonává hranice času, i o Jamesi Fraserovi, bojovníkovi, jehož udatnost donutila mladou Angličanku vyměnit život v jistotě za vír nebezpečných nástrah. Její strhující dobrodružství pokračuje v 18. století ve Francii, kde se setkává s princem Karlem Eduardem Stuartem. Neuznaný následník trůnu se s pomocí skotských klanů pokouší ujmout svého dědictví. Claire se snaží povstání předem odsouzené k neúspěchu překazit a zoufale bojuje o záchranu svého dítěte i muže, jemuž věnovala srdce.

  "Chci tě chránit, Saxonko - zahalit tě jako plášť a chránit tebe i dítě vlastním tělem."
                                                                                                                   (Vlny se vzdouvají, str. 105)

  Příběh začíná tak, jak jsme se s ním rozloučili - Claire své životní lásce Jamiemu oznámila, že je těhotná, a tak ona, ale i on prožívají příchod jejich společného potomka. Claire si uvědomuje, že by měla být co nejvíce psychicky v pohodě. Plán se jí však příliš nedaří, protože ví, jaká historická událost se nevyhnutelně blíží... Skotské povstání - bitva u Cullodenu; které má za následek zánik klanů.  A to by nebyla ona a nebyl by to ani ten správný Jamie, aby s této události nesnažili nějakým způsobem zabránit.
  Pár se společně vydává na cestu do Francie, aby vše urovnali, zabránili katastrofě. Doufají, že se jim jejich záměr vydaří, zajistí jejich nenarozenému potomkovi klidný; šťastný život a oni si konečně budou moc oddechnout a vyléčit rány utrpěné v minulosti.
  Claire navíc trápí ranní nevolnosti, proto si Jamie dělá velké starosti o to, aby jeho manželka byla v pořádku. Ta ho však uklidňuje, že je všechno tak, jak má být.
  Jamie s stále ještě nevzpamatoval z incidentu s kapitánem Randallem. Sice už je z nejhoršího venku, ale rány na těle se mu ještě plně nezahojily. Ty, které utrpěl na duši, mu tam zůstanou už napořád. Trápí ho noční můry, ve kterých je stále trápen mužem, kterého ze srdce nenávidí. Podaří se Jamiemu přemoct strach z minulosti a zabránit největší skotské katastrofě 18. století? To a ještě mnohem víc se dozvíte v toto úžasném pokračovaní skvělé série s názvem Cizinka!


"Ach, Claire, miluji tě tolik, až mi to láme srdce."
                                                                                                             (Vlny se vzdouvají, str.105)

Diana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Po studiích pracovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software Quaterly.
S literaturou začala a rozhodla se pro historickou tématikou okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí oblíbené série.


  "Skotsko." Při vzpomínce na chladné hnědé potůčky a tmavé borovice v Lallybrochu, Jamieho usedlosti, jsem musela zavzdychat. "Opravdu se můžeme vrátit?"
                                                                                                                   (Sáhnout si na kopřivu, 523)

  Po skvělém prvním díle mi bylo naprosto jasné, že druhý díl musím mít. A i přesto, že já jsem se ho dočkala až za rok, čekání rozhodně stálo za to a koupě nelituji. Tato zásilka mi krásně zpříjemnila letní dny (koupila jsem si ji v létě) a udělala mi ohromnou radost. 
  Kdybych měla porovnat Francii a Skotsko tak musím  říct, že Skotsko je drsnější. To však neznamená, že je tento díl nuda. Bavil mě. Hodně. Francie patří společně se Skotskem k zemím, které bych jednou chtěla navštívit. A vůbec - nemám ráda, když někdo porovnává dějiště prvního a druhého dílu či jednotlivé série seriálu. Podle mého názoru, každá země má něco do sebe.
  Jak už je u Diany zvykem, nutí vás pořád číst dál. Ani se nenadějete a už jste i přes velký počet stran na konci knihy a litujete, že příběh skončil. Já jsem jako vždy litovala, že už je konec. Rozhodně doporučuji.

  Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Hana - Alena Mornštajnová