EDWARD: Tajemství krále z Auramaly - Ivan Fowler

Autor: Ivan Fowler
Originál: EDWARD II mistero del re di Auramala, Itálie
V ČR: Petra Najmanová, Dobrovský, Omega, Praha 4, 2017
Počet stran: 488

  Pod shluky šedých mračen zdvihal silný jihozápadní vítr hřebeny zpěněných vln, které bičovaly Edwardovo zranění pokaždé, když se příď lodi ponořila.
(Prolog, Zátoka u Sluys, 24.června 1340, Král musí stát - Třetí útok)

Anotace: Píše se rok 1338 a válka mezi Anglií a Francií je na spadnutí. Anglický král Edward III. se chystá k drtivému útoku. A to i díky tomu, že záhadně získal obrovské finanční částky, které mu umožnily financovat neporazitelnou janovskou flotilu. Nikdo z velkých lordů a královských poradců nechápe, jak je možné, že si pochybný janovský obchodník Niccoló Fieschi získal královu přízeň a privilegované místo u dvora.
  Proto jsou najati jeden z nejlepších tajných agentů ve službách  Koruny, mistr John de Ulgham, a jeho mladý žák William de Tels. Jejich dlouhá a nebezpečná cesta je dovede z Anglie přes Flandry, Avignon a Janov až do Pavie v Lombardii. Zde v jednom zapadlém údolí  v Apeninách odhalí strašné tajemství, díky kterému Fieschirové drží krále v hrsti. Ale v této krvavé mocenské hře není nic tak, jak se zdá..
  V boji časem a proti bezostyšnému  vrahovi, který - jak se zdá - předem - předem ví o každém pohybu, mistr John s Willamem riskují život za to, co je jim na svět nejdražší a nejposvátnější - čest anglické Koruny.

  "Obávám se, že  nás Richard de Bury brzy rozdělí a začne tě posílat do světa beze mne."
                       (9, Avignon, Wiigelmův vpád - Rod Fieschiů - Tajné zprávy, psané i vyřčené, str.125)

  Anglie i Francie se postupně připravují na válku. Jasné je, že obě strany - jak Anglie, tak i Francie, chtějí být na válku pořádně připraveni. Jenže Anglie má oproti Francii jednu velkou výhodu - a to sice tu, že "současnému" králi Edwardovi III. se podařilo získat velký finanční obnos, díky níž si mohl dovolit koupit či pronajmout janovskou flotilu.
Válka, intriky a tajemství však nejsou jediným problémem, se kterým se postavy, (ať už historické nebo fiktivní), musejí potýkat...

  "Napíšu mu s použitím zvláštní metody šifrování, kterou jsem ti  nikdy neukázal,"  prozradil mistr. "Je náročnější, ale také nejbezpečnější ze všech."
                (9, Avignon, Wiigelmův vpád - Rod Fieschiů - Tajné zprávy, psané i vyřčené, str.125)

Původem Australan z Darwinu, který žije mnoho let v Pavii. Je operní zpěvák, skladatel a spisovatel. Spolu s ostatními členy kulturní asociace „Il Mondo di Tels“ vytváří a spravuje výpravné cesty v rámci „The Original History Walks“. Je také koordinátorem mezinárodního výzkumného projektu Auramala, jehož cílem je prostřednictvím zkoumání archivních a genetických údajů objasnit skutečný osud krále Edwarda II. Aktualizované výsledky jsou k dispozici na anglickém blogu theauramalaproject.wordpress.com.

"Chudáku malá Anno," politoval jsem ji, když jsme se zvedli do stoje s hrnkem uprostřed. "Jak si pracovitý manžel může myslet, že je touha manželky pohaslá jen proto, že on je plný jako měch?"
  (5, Potěšení manželky řemeslníka - Ave Maria - Provinění Henryho Tideswella, str. 64)

U téhle knihy (jako ostatně téměř u každé), je velmi těžké napsat, o čem kniha je, protože se bojím, abych neprozradila nějaký spoiler. 
  Miluju historické knihy, a tak mi ani tahle, přesto, že se jedná spíše o historickou detektivku, nesměla chybět v mé sbírce. 
  V podstatě je všechno, co se dá k ději bez spoilerování říct, je už napsané v anotaci. Tedy všechno podstatné. 
  Co se mi na téhle knize velmi líbí, je, že hned na začátku publikace je soupis postav s označením podle toho, zda-li se jedná o postavu historickou nebo fiktivní. Na tuhle zdánlivě obyčejnou skutečnost mnozí autoři historických knih často zapomínají. Jsem ráda, že tam ten seznam je, protože se jedná o celkem složitá jména, a tak vám seznam slouží jako klíč, abyste si určitou postavu připomněli nebo si udělali obrázek o tom, kdo je kdo.
  Musím se přiznat, že mě překvapilo, že se hned v prologu objevuje moře. V anotaci sice píší, že si král Edward zaplatil flotilu, ale přiznám se, že mě při čtení anotace vůbec nenapadlo, že děj bude i na moři. Asi jsem byla v té době duchem nepřítomná, nebo já nevím. 
  Mám moře ráda. takové knihy mě vždycky dokáží nadchnout. Tato kniha je mým objevem roku, protože jsem od autora nikdy nic nečetla a popravdě jsem spisovatele ani neznala. 
  Styl psaní je takový, že se bude skvěle hodit pro ty, kteří mají rádi historické romány/detektivky s hojně rozmístěnými postavami. Tento příběh sice nebyl úplně nejlepší, ale rozhodně ho doporučuji k přečtení a pokud milujete historii jako já, neměl by vám v žádném případě uniknout.
  Po přečtení této publikace vím, že král Edward III. je zajímavou postavou anglických dějin. 
  Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihám Omega a Knihám Dobrovský.

Knihu můžete zakoupit tady:  http://www.knihyomega.cz/eshop-edward-tajemstvi-krale-z-auramaly.html?slova=%22+Edward%3A+Tajemstv%ED+kr%E1le+z+Auramaly%22
                                           https://www.knihydobrovsky.cz/edward-trun-dvou-kralu-680291

Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky


                                          




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Gabrielovo Inferno - Sylvain Reynard