Strom lží - Frances Hardinge


Autorka: Frances Hardinge
Originál: The Lie Tree, Macmillan Children´s Books, 2016
V ČR: Marek Čtrnáct, Knihy Omega, Knihy Dobrovský, 2017
Počet stran: 352

Anotace: Faith vždy obdivovala svého otce - reverenda Suderlyho, jednoho z nejslavnějších přírodovědců své doby. A stejně jako otec vždycky milovala vědu, i když jako dívka se mohla jenom dívat a nedávat najevo svou chytrost. Navzdory tomu si však nestěžovala.
  Dokud hrozící skandál nepřinutí její rodinu opustit rodný Kent a uchýlit se na maličký ostrůvek Vane. Faith se ocitá ve zcela cizím prostředí s novými, neznámými lidmi, kteří navíc nejsou ani jí, ani její rodině vůbec nakloněni.
  Když reverend Sudernly za záhadných okolností zahyne, Faith zjišťuje, že nikdo nemá v úmyslu vyšetřit, co se doopravdy stalo - každý se chce jen utvrdit v názoru, jenž si už udělal. V otcových dokumentech je však stopa: zmínka o tajemné rostlině, která má moc odměňovat lež pravdou.
  Faith je sama, nemá žádné spojence a nikdo ji nebere vážně. Musí tedy využít jedinou možnost, kterou má - Strom lží. Musí lhát, aby odhalila pravdu. Jenže netuší, že než konečně dospěje k pravdě, po které touží, dozví se soustu věcí, které je lepší nevědět.

  Loď plula s neúnavným rytmem, ze kterého se zvedá žaludek,; jako když někdo kouše prohnilým zubem. I ostrovy, v mlze jen sotva viditelné, vypadaly jako zuby, ale, napadlo Faith. Ne dobré, čisté doverské zuby, ale zuby opotřebované, polámané a křivé, které vyčnívaly z černého moře, zpěněného a zvířeného. Poštovní loď se zarytě prodírala vlnami a kouř z jejího komína dělal na obloze šmouhy. 
                                                                                                                 (Kapitola 1: Vyhnanci, str.7)

  Sympatická dívka jménem Faith to nemá v životě vůbec jednoduché. Po jedné nepodařené kauze jejího otce, je ona i její rodina nucena odstěhovat se na opuštěný ostrůvek Vane, kde musí znovu začít žít a především také přežít. Zdánlivě jednoduchý úkol se změní v téměř opravdovou noční můru.
  Dívka i její nejbližší až příliš brzy zjišťují, že zařídit věci tak, aby lidé byli ochotni je přijmout, je nad jejich síly. Lidé na ostrůvku se k nim totiž vůbec nechovají přátelsky - naopak - chovají k nim viditelnou zášť.
  Zdá se, že v životě Faith se už nemůže stát nic horšího. Opak je však pravdou, (a na to ani nepotřebuji zde řečený Strom, abych to věděla). Po smrti jejího otce, která proběhla za nejasných okolností, se musí z neštěstí rychle sebrat, protože s pátráním po pravdě jí nikdo nepomůže. Až na Strom lží...

 Uprostřed zahrady narazila na obrovskou kamennou hlavu svého otce, která vyčnívala nad zem, jako by byl až po krk zakopaný. Oči měl ze žlutého skla a za nimi se pohybovaly temné tvary, které zastíraly a tlumily jejich světlo.  Obličej měl zarostlý mechem, ale když se ho Faith pokusila seškrábat, odpadl i kus kamene.
                                                                                                                      (Kapitola 6: Žluté oči, 71)


FRANCES HARDINGE strávila velkou část svého dětství v obrovském starém domě, který ji inspiroval ke psaní roztodivných mystických příběhů již od útlého mládí. Studovala angličtinu na univerzitě v Oxfordu, poté pracovala ve společnosti vyvíjející software. Nicméně, o několik let později ji její dlouholetý přítel konečně přesvědčil, aby Frances poslala několik kapitol svého prvního románu pro děti - Fly by Night - vydavateli. Macmillian jí okamžitě nabídl smlouvu. Kniha vyšla a u kritiky měla obrovský úspěch, vyhrála Branford First Novel Award. Strom lží je jejím sedmým románem. Získal prestižní cenu Costa za rok 2015.

  "To je nesnesitelné!" Nemluvil hlasitě, ale tak ledovým hlasem, že to prořízlo všechny ostatní zvuky. "Je ta holka místní imbecil, nebo někdo zvedl na zadní nohy osla a omotal kolem něj zástěru?"
                                                                      
                                                                                             (Kapitola 8: Pošpiněný charakter, str. 89)

  V první řadě bych chtěla říct, že kniha má neskutečně nádhernou obálku a i uvnitř je před a za samotným příběhem velice hezky vybarvená. 
  Dále se mi líbí také citát, který je napsán na titulní straně knihy: "Nevinná lež neexistuje..." - s tím nezbývá než souhlasit. Chtěla bych říct, že jsem strašně moc ráda, že nejsem v situaci Faith - že nemusím lhát, abych se dozvěděla pravdu. Lhaní je hrozně psychicky i fyzicky vyčerpávající. 
  Nicméně si mi i přes tuto skutečnost, že lhala, její postava velmi zalíbila. A já osobně být těmi lidmi, kteří ji nepřijali, bych se nad sebou trochu zamyslela. Já bych se s ní totiž bavila a pomohla bych jí získat pravdu. 
  Strašně ji obdivuji za to, jak se dokázala vyrovnat se ztrátou otce, kterého i přesto, že na ní nebyl vždycky právě nejmilejší, hluboce milovala a i když on říkal opak, tak i ctila. Docela mi k srdci přirostl i její mladší bráška Howard. Nebyla s ním nuda. 
Byla jsem zaskočená názory i chováním Faithina otce vzhledem k tomu, že byl reverend. Takové chování bych od někoho takového, jako byl on, skutečně nečekala. No, však si to přečtěte a posuďte sami... 
  Naproti tomu se mi velice zalíbila postava jménem Clay. Zamilovala jsem si ho od prvního okamžiku, kdy se v příběhu objevil. 
  Styl psaní je velmi čtivý, poutavý a řekla bych, že i tak trochu poetický. Co se mi v knize dále líbilo, bylo to, že autorka pracovala s tématem rostlin, která je mi, jako zahradnici, velmi blízká. Ráda jsem s Faith plula po moři. Příběhy o mořích o a ostrovech mě totiž vždycky dokáží pořádně vtáhnou a nepřestávají mě fascinovat.
  Musím ocenit také originalitu tématu. Tato kniha byla lepší než Hra lží, kterou jsem četla již před časem a i když se nezařadí mezi moje úplně TOP knihy, stejně jsem ráda, že jsem si tento titul mohla přečíst a mohu k němu kdykoli vrátit, protože ho mám doma uložený v knihovně.
  Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihám Omega a Knihám Dobrovský.


  Jsme pouhý okamžik, vtip zasazený v tragédii.
                                                                                                                     (Kapitola 15: Strom a lži)

 Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky


Knihu můžete zakoupit zde: http://www.knihyomega.cz/eshop-stromlzi.htmlslova=strom+l%9E%ED
                                              https://www.knihydobrovsky.cz/prolhany-strom-660276

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Gabrielovo Inferno - Sylvain Reynard