Čarodějnice: Salem 1692 - Stacy Schiff



Autorka: Stacy Schiff
Originál: The Witches Salem, 1692, Little, Brown and Company, New York, USA, 2015
V ČR: Jana Novotná, Knihy Omega, Knihy Dobrovský, Praha 4, 2017
Počet stran: 352

Celá léta zpívala žalmy a recitovala před krbem Parrisových pasáže z katechismu. 
                                                      (Působení zázraků, str. 55)

Anotace: Začalo to v roce 1692 během mimořádně drsné massachusettské zimy, kdy dcera duchovního začala křičet a zmítat se v křečích. Celá záležitost skončila o necelý rok později oběšením devatenácti mužů a žen a jeden starší muž byl popraven rozdrcením. Strach se rychle šířil, zasáhl nejvzdělanější muže i významné politiky v kolonii.
  Sousedé obviňovali sousedy, rodiče děti, manželé manželky, rodiče a sourozenci na sebe navzájem podávali obžaloby.
  Román Stacy Schiff, jenž živě zachycuje neklidnou atmosféru Ameriky sedmnáctého století, nás do této doby plné úzkosti zavádí. Ukazuje nám, jak skupina dospívajících dívek přivedla vznikající kolonii k rozkladu a jak rychle se šířila epidemie obviňování, soudních procesů a poprav, až se vymkla kontrole. Překvapující výsledky pátrání odhalují především podrobnosti, kterých si všimlo jen málo historiků. Každý detail koloniálního života pouhé desítky let po příchodu prvních osadníků – rodiny, farmaření, modlení, vedení domácností, nebezpečí života na okraji divočiny, odcizení od Anglie, tlaky života ovládaného biblickým myšlením – je líčen s jasností, která činí téměř nepochopitelné události srozumitelnými.

  Jeho předpověď je naprosto správná. Čarodějnictví pouze poskytuje viníka, někdy před zločinem, často o mnoho let později. V roce 1692 došlo k opětovnému projednávání určitého množství žalob. Nebylo to léto, kdy se chcete objevit ve snech svého souseda.
                                                                                           (Říkají, že je jich přes sedm set, str. 174)

  Tahle kniha nám ukazuje, že žít v sedmnáctém století nebyla vůbec procházka růžovým sadem. Stačilo, abyste jen měli o trochu více informací než věděli vyšší představitelé společnosti či rozuměli bylinkám,  a už jste byť i jako bezúhonný občan byla pokládána za čarodějnici.
  V příběhu se vyskytuje spoustu postav, jejichž osudy jsou mnohdy velice složitě propojeny. Hned na začátku se objevují postavy 3 žen - čarodějnic a duchovní jménem Samuel Parriss, jehož dvě děvčata z neznámé příčiny začala mít podivné jakési "příznaky" podivnosti. Nikdo, ani Samuel sám, neví, jak děvčatům pomoci. Nic nezabírá. Ani jeho vytrvalé modlitby a kázání.
  Navíc - o pár měsíců později se městečku naskytne děsivý náhled na smrti za děsivých okolností a podmínek.
  Celým Salemem se šířit obvinění za obviněním, ale především také neodmyslitelný a všudypřítomný strach z budoucnosti...

Načasování je nejasné.
                                                                                                (Říkají, že je jich přes sedm set, str. 194)

                                                                    

STACY SCHIFF je jednou z nejrenomovanějších amerických spisovatelek historických knih a životopisů. Je autorkou Véra (Mrs. Nabokov), které bylo poznamenáno Pulitzerovou cenou. Za knihu Saint-Exupéry: Biography se dostala mezi finalisty téže ceny. Její dílo Benjamin Franklin and the Birth of America získalo cenu George Washington Book Prize. Kniha Cleopatra: a Life se stala bestsellerem New York Times.
  Spisovatelka získala stipendium od Guggenheim Foundation a National Endowment  for the Humanities a  cenu za literaturu od American Academy of Arts and Letters. New York Public Library jí udělila 2011 Library Lion.
Žije v New Yorku.

Manžel ji pohřbil ve vesnici, kde její náhrobní kámen stojí dodnes.
                                                                                                                                                                                                       (Temná a záhadná sezóna, str. 297)

  Na tuto knihu jsem se jako milovnice historických románů celkem těšila. Bylo  pro mě velkým potěšením, že jsem ji vyhrála v konkurzu, i když bych se k ní stejně nejspíš někdy ve svých nákupech stejně dostala.
  Je důkazem toho, co na historických románech miluju - propracovanost děje, množství postav odlišných rolí i charakterů,...
 Pokud bych měla hodnotit samotný styl psaní, je trošku těžší, než jsem čekala. První kapitola je spíše k zamyšlení (hodně filozofie), ale když se do knihy začtete, je celkem chytlavá. Mně osobně tento styl psaní zase tolik nevadí, i když přiznávám, že na některé čtenáře může působit těžce až moc.
  O tomto tématu zase tak moc nevím, dozvěděla jsem se o něm hlavně díky filmu Hon na čarodějnice, který jsem viděla již před časem, ale i díky tomu, že je o něm něco málo i v mé milované Cizince.
  Tuto knihu bych kvůli stylu psaní, docela časným popisům a větám k zamyšlení doporučila spíše náročnějším čtenářům, kteří toto téma zajímá nebo milují historii stejně jako já.
Co mi přijde strašně fajn je to, že je kniha obohacena o autentické fotografie a je v ní soupis postav s vysvětlivkami, takže nemusíte dlouho složitě přemýšlet o tom, kdo je kdo.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihám Omega a Knihám Dobrovský.

Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky


Knihu můžete zakoupit Odkaz a nebo Odkaz.
                                                                         




                                             

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Gabrielovo Inferno - Sylvain Reynard